Daisypath Anniversary of Nuraini & Mr.PJD

Daisypath Anniversary tickers


Wednesday, October 31, 2012

Trifle Laici

Hello...

actually semalam tetiba teringin nak makan trifle. Dulu pernah rasa sekali masa my Future sis-in-law..hak3 bagi satu bekas tapi i just sempat ngapp satu sudu jer sebab dah itu jer tinggal daripada satu bekas besar tuh..hurmm..benda sedap mesti cepat habis kan..but seriusly it so tasty and nice.

So, i 've new mission to be accomplish..google punya google i got a recipe for this trifle. This recipe i got from here...jom kita tengok what should we have..


Bahan-bahan ( 5-7 )

  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • ½ biji kek gulung sederhana saiznya
  • 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas

Cara-cara

  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.


OK.
i have no swissroll dear...
then, i search for swissroll recipe dulu..hakhakhak..
manyak keja ni..

then, i found Mat Gebu punya resipi...

BAHAN A :-)
2 putih telur gred A
1/8 camca teh cream of tartar
40 gram gula halus @ castor

BAHAN B :-)
40 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)*
1/8 camca teh baking powder*
1/2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
20 ml minyak jagung (mat guna minyak masak)
2 kuning telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
15 ml air
25 gram gula halus @ kastor
Secubit garam

BAHAN C :-)
6 - 7 biji buah strawberry, didadu*
1 camca teh gula halus*(*disatukan dan gaul rata)
200 ml whipping cream, disejukkan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser loyang kek berukuran 8 inci x 8 inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satu kan semua bahan2 B dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan.
  3. Putar bahan A hingga kental, kemudian masukkan ke dalam no. 2 dan gaul dengan kaedah kaup balik hingga sebati. Tuang dalam loyang kek, ratakan dan bakar 15 minit. Keluarkan dari oven, terbalikkan kek dan buang kertas alasnya. Biar sejuk sedikit.
  4. Putar whipping cream tadi hingga kental, tapi jangan putar terlalu lama. Sapu atas kek tadi, tabur strawberry rata2 dan gulung kemas2. Simpan dalam peti sejuk 1 jam sebelum dipotong dan hidangkan..

bakal swiss xde roll before masuk oven..=)

*** i xbuat gulung sebab xde whipped cream and so on yang boleh membantu..so i biar jer xbergulung..so xleh namakan swissroll la kan? hurmm...xpe..alang2 dh bentuk bulat i just need to proceed with my trifle..ngeeeee...ikut balik recipe tadi.


tepung kastard


ini jer tinggal..
nasib incik tunang sempat rasa...
owh..nampak laici kan..malas nak keluar pergi beli buah dalam tin tuh..so i used laici dalam tin..hahaha seriusly nice kot  sebab ada rasa masam2 manis..kastard i buat xmanis sangat sebab kek dh manis...memang sedap laa..next time nak buat lagi..buat kek tuh dulu pun xpa kan..bila lapang buat trifle ni lagi...

No comments:

Post a Comment